Referensinlägg – Ju fler kvinnor, desto bättre jämställdhet

women-crowd

Här samlas exempel på hur man på olika håll anser definitionen på jämställdhet vara: ju fler kvinnor, desto bättre jämställdhet.

det här inlägget på bloggen Toklandet berättas om SR, som blivit rankad som det företag som befinner sig i jämställdhetstoppen med 59 % kvinnor i ledningsgrupp och styrelse.

Här beskrivs hur jämställdheten ökar i relation till antalet kvinnor inom festivalvärlden.

Om det fantastiska siffrorna (64 % kvinnor i parlamentet) efter valet i Rwanda här. Mer om Rwanda, där 56 % kvinnor anses som bättre jämställdhet än 53 % (Göteborgs universitet).

Om Aftonbladet, som rankar Bräcke, där 57,5 % av ledamöterna i kommunfullmäktige är kvinnor, som den kommun med bäst jämställdhet skriver Bashflak och Treve om.

SR om hur 34 % kvinnor på en utbildning är problematiskt men 70 % är inte det här.

Kristdemokrater ”bäst i klassen” med 67 % kvinnor i styrelserna för stadens bolag här.

Ekvalist om Global Gender Gap report här.

Studieförbundet vuxenskolan siktar på 70 % kvinnor i alla musikundervisning här.

Axfood ”bäst i klassen” på jämställdhet i styrelsen (60 % kvinnor) här.

Göteborgs stad, Östra Göteborg, årsrapporter, s. 38:

”Andelen födda utanför Norden samt andelen kvinnor ska öka på chefsnivå
Andelen chefer födda utanför Norden har ökat från 6,1 % till 6,3 %. Värdet är det näst högsta i staden. Andelen kvinnor på chefsnivå har ökat från 73 % till 79 %. Östra Göteborg är generellt bra på att rekrytera utrikes födda chefer och kvinnor på chefsnivå.”

Rwanda (64 %) som exempel på bättre jämställdhet än Sverige (45 %) gällande andel kvinnor i parlamentet i en SvD-artikel om World Economic Forums Gender Gap Report här.

Förre ärkebiskopen Anders Wejryd tycker att kompensatorisk kvinnodominans (70 %) bland präster är helt i sin ordning här.

20140812, Rapport, ca 14 minuter
Först får vi veta att ojämställdhet betyder ”mindre än 40 procent kvinnor”, sedan besöker Rapport ”landets mest jämställda län” där 6/8 kommunstyrelseordförande kvinnor.
Ragunda kommun, med 67 procent kvinnliga ordinarie kommunstyrelseledamöter lyfts fram i inslaget, och vi får höra att Jämtland har många duktiga kvinnliga politiker som måste ha kvinnliga förebilder för att våga kliva fram. Dessutom visar Ragundas positiva ekonomiska utveckling att ”kvinnligt ledarskap kan ha sund ekonomi i botten”.
Senare i kväll ska det debatteras att ”kvinnorna är för få”.

Rapport 140812

DN korar Vaxholm till den kommun i Storstockholm som är bäst på jämställdhet. Andelen kvinnor i kommunfullmäktige är där 52 %. Det finns gott om kommuner som ligger närmare 50 % i presentationen:

DN 140821

Aftonbladet 140919:

Artikeln handlar om kvinnorepresentation i riksdagen och det talas om jämställdhet.

”– Det är skämssiffror för Folkpartiet, som vill framställa sig själva som jämställdhetens alternativ inom Alliansen. Folkpartiet gjorde sitt näst sämsta val någonsin. Har man då varvade listor men det står en man först på listan, så hjälper inte det.

Flest kvinnliga riksdagsledamöter – 57 procent – återfinns i Vänsterpartiet:

– De har jobbat mycket målmedvetet för framställa sig som ett feministiskt parti. Nu får de belöning för den satsningen, säger Ulf Bjereld.”

Bjereld talar visserligen om ett feministiskt parti angående V, men eftersom svaret innan handlade om jämställdhet blir den naturliga kopplingen att Bjereld menar att V är bäst på jämställdhet. I underlaget finns flera partier där representationen är närmare 50/50.

svt.se om Jämställd park (150505):

”Sölvesborg får drygt en miljon kronor av Boverket – för att skapa en park anpassad för och utformad av tjejer.”

[…]

”Det är den asfalterade ytan intill aktivitetshuset Skofabriken som med hjälp av Boverkets pengar nu ska förvandlas till en särskild tjejpark, en så kallad ”equal park””

En par utformad av och för tjejer är alltså en ”jämställd”park.

150330 Om Grön ungdom, som infört progressiv kvotering till språkrörsposten; enbart kvinnor kvoteras in hos Toklandet och Jämställdhetsfeministern.

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, Feminism - referensinlägg, genusvetenskap, jämställdhet, Okategoriserade, politik, pseudovetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

30 svar på Referensinlägg – Ju fler kvinnor, desto bättre jämställdhet

 1. Treve skriver:

  Här är en till: Bräcke med 58% kvinnliga kommunfullmäktigeledamöter är bäst i landet enligt Aftonbladet.
  http://treve-treve.blogspot.se/2013/01/bracke-med-58-kvinnor-ar-bast-pa.html

 2. Jonte skriver:

  Här är ett inslag på Sveriges Radio som visar hur dom tänker

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4686621

  Fysikprogrammet är ett av få program som domineras av män och det är tydligen ett jätteproblem, att kvinnor dominerar på nästan alla andra utbildningar är tydligen helt i sin ordning däremot

 3. MiT skriver:

  Jag har också frågat Cilla Benkö på twitter vad hon menar med att de är i jämställdhetstoppen. Har även frågat Medievärlden vad de menade med det. Inga svar men får väl ge dem till i morgon och upprepa frågan… ;-)

  • Susanna Varis skriver:

   Det ska bli intressant att höra. :)

  • Adam Bek skriver:

   Fantastisk ironi att tro att det finns en ”topp” i jämställdhet.
   ”Mitt” vore väl den lämpliga termen om man är 50/50 anhängare?

   Men det är väl så att när 50% uppnåtts så glömmer man raskt det kravet och strävar mot ”toppen” istället.

   På ett sätt tycker jag det här fullskaleexperimentet är lite intressant. Jag har en känsla av att när en organisation kommit en bra bit över 50%, låt säga 60-70% kvinnor så kommer det att i hög grad påverka rekryteringen också. Om 10-20 år kan det mycket väl ha fått oerhört stora konsekvenser. Jag jobbar själv på en arbetsplats där denna utveckling pågår, men än så länge enbart på vissa avdelningar. Lustigt nog på dem med högt status. På de andra är intresset att skapa kvinnodominans inte alls lika tydligt.

 4. Adam Bek skriver:

  Är det någon som försökt kommentera Medievärldens artikel om Jämmställdhetstoppen?
  http://www.medievarlden.se/nyheter/2013/11/sveriges-radio-i-jamstalldhetstoppen

  Jag skrev och kommenterade, helt kort och utan den minsta ironi eller elakhet, att det är ologiskt att både tycka 50% kvinnor i ledningsgruppen är jämställt (d.v.s. 50/50 paradigmet) samtidigt som man inte ser något problem med att samma företags styrelse har 67% kvinnor (d.v.s. stort avsteg från 50/50-paradigmet).
  De publicerar inte den kommentaren och artikeln har noll kommentarer. De måste ju medvetet blocka alla som kritiserar artikeln.

 5. Chattanoga skriver:

  Kanske dubbletter, men:

  Klassiker:
  20100531, City, ”KD bäst på jämställdhet – V i botten.” KD bäst på jämställdhet (67% kvinnor), MP tvåa med 48% (avser Stockholms stads bolagsstyrelser) https://www.flashback.org/t1490021
  http://www.second-opinion.se/so/view/1302

  Rwanda igen:
  20100520, Göteborgs Universitet, Rwanda har världens mest jämställda parlament, Rubriken ändrades efter kritik. Rwanda med 56% av ett kön är alltså mer jämställt än Sverige som vid den tiden hade 53%. Projekt Afrika
  http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/?languageId=100000&contentId=938390&disableRedirect=true&returnUrl=http%3A%2F%2Fwww.gu.se%2Fenglish%2Fabout_the_university%2Fcurrent%2F%2Frwanda-has-the-most-gender-equal-parliament-in-the-world.cid938390

  Blandat:
  SR, 2006: citat från SVT text efter valet 2006: Antalet kvinnor i den nya riksdagen ökar från 158 till 164. Det visar siffror som SVT tagit fram. Bäst är vänsterpartiet, vars andel kvinnor nu är hela 64%, en ökning från 46% från 2002. I botten ligger kristdemokraterna och centerpartiet med 38% kvinnor. För kristdemokraterna är det dock en ökning från 30% 2002. Centern, vars partiledare Maud Olofsson kräver varannan damernas i regeringen, är det enda parti som tappar kvinnliga ledamöter. 2002 var andelen hela 54%..”
  SR, 1998: Centerpartiet blev mest jämställda parti, med 55 kvinnliga ledamöter. Socialdemokraterna och Miljöpartiet uppnådde 50 vardera.
  http://genusnytt.wordpress.com/2011/08/30/100-kvinnor-nytt-jamstalldhetsmal/

  Festivaler: 79 procent kvinnor är att boka ”jämställt”:
  Det har blivit creddigt att boka jämställt, även i ett marknadsföringssyfte, och det var det inte förut. Vi har satt press på musikmakthavarna, säger Amanda Lindholm, grundare av Jämställd festival. Även mindre festivaler har ansträngt sig och i vissa fall startats enbart för att boka underrepresenterade artistgrupper. Exempel på en sådan festival är Alternativet Festival i Norrköping som bokade 79 procent kvinnodominerade musikakter. Att små festivaler bokar jämställt är visserligen bra, men jättarna kan inte få fortsätta att komma undan, tycker Amanda Lindholm. 20131008, DN, ”Fortsatt mansdominerad festivalsommar”
  http://www.dn.se/kultur-noje/musik/fortsatt-mansdominerad-festivalsommar/

 6. Pingback: Ju fler kvinnor, desto mer jämställt | Jämställdhetsfeministerns blogg

 7. Pingback: Juldagen 2013 | Susanna's Crowbar

 8. Chattanoga skriver:

  ”Bäst i klassen är Axfood”

  Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright:
  ”Av de drygt 50 bolag som noteras på börsens stora lista, large cap, är det sju bolag som kan sägas ha en någorlunda jämn könsfördelning. Det är Swedbank, Swedish Match, Hexagon, Axfood, Castellum, Aarhus/Karlshamn och Wallenstam. I  samtliga dessa bolag har kvinnorna nått upp till drygt 40 procents representation.”
  ”Bäst i klassen är Axfood som om valberedningens förslag antas på vårens bolagsstämma får en kvinnlig majoritet, nära 60 procent, i styrelsen”

  20140213, DN, Bara två av tio börsbolag följer reglerna
  http://www.dn.se/ekonomi/bara-tva-av-tio-borsbolag-foljer-reglerna/

 9. Pingback: Män och jämställdhet – inledning del 2 | Susanna's Crowbar

 10. Pingback: Svensk jämställdhet riskerar att gå åt fel håll | Susanna's Crowbar

 11. Treve skriver:

  Ur en ”debatt” mellan Annie Lööf och Gudrun Schyman i SVT’s Agenda den 11 maj 2014.

  Lööf: ”…I min ledningsgrupp är 4 av 5 kvinnor, mina statsråd är 3 av 4 kvinnor…”
  Schyman: ”Det är bra, mycket bra…”

  http://www.svt.se/agenda/loof-och-schyman-debatterade-feminism

 12. chattanoga skriver:

  20140812, Rapport, ca 14 minuter
  Först får vi veta att ojämställdhet betyder ”mindre än 40 procent kvinnor”, sedan besöker Rapport ”landets mest jämställda län” där 6/8 kommunstyrelseordförande kvinnor.
  Ragunda kommun, med 67 procent kvinnliga ordinarie kommunstyrelseledamöter lyfts fram i inslaget, och vi får höra att Jämtland har många duktiga kvinnliga politiker som måste ha kvinnliga förebilder för att våga kliva fram. Dessutom visar Ragundas positiva ekonomiska utveckling att ”kvinnligt ledarskap kan ha sund ekonomi i botten”.
  Senare i kväll ska det debatteras att ”kvinnorna är för få”.

  http://www.svt.se/nyhetsprogrammet-rapport/se-program/12-8-19-30-textat-1?autostart=true

 13. Gustaf skriver:

  Hej Susanna,

  Så sent som 2007 hade F! ett tak på högst en fjärdedel män i sin partistyrelse – en regel som de tagit bort.

  http://feministisktinitiativ.se/100443/

  Utdrag ur Feministiskt initiativs stadgar (2007):
  Angående valet till Feministisk Initiativs styrelse och talespersoner:
  § 10 Nationella Styrelsen.
  Nationella styrelsen är föreningens högsta beslutande och verkställande organ mellan kongresserna. Nationella styrelsen har till uppgift att demokratiskt förvalta och främja föreningens verksamhet och stödja medlemmars aktivism. Nationella styrelsen ska bestå av minst elva (11) högst femton (15) ledamöter. Ledamöter väljs för två (2) år i taget av kongressen. Kongressen väljer minst två (2) högst tre (3) talespersoner för föreningen. Talespersonerna är ledamöter av styrelsen. Högst en fjärdedel (1/4) av styrelsens ledamöter ska vara män.

  De har numera strukit regeln, men det säger en hel del om F!s syn på jämställdhet att de tillät max 1/4 män i sin styrelse.

 14. Pingback: Ett stort jämställdhetsproblem | Susanna's Crowbar

 15. Pingback: Den feministiska regeringen förnekar sig inte | Susanna's Crowbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.