Radikalfeminismen når Ny Teknik

sonny01 Jag; säkert tre gånger så kompetent och tio procent billigare…rena fyndet?! Foto: Sonny Johansson

Vi får inte tidningen på söndagar mer än sporadiskt, så jag bläddrade i en Ny Teknik som låg på köksbordet. Den var från kvinnodagsveckan och i ledaren upprepar chefredaktör Susanna Baltcheffsky det radikalfeministiska budskapet som återfinns i all övrig media: det är ett problem om kvinnor är i minoritet på ett prestigefyllt område i samhället, kvinnor tjänar på grund av någon orättvisa mindre och att på grund av dessa faktorer bör kvinnodag råda året om tills de förändras. En annan tidning från Sveriges Ingenjörer, Ingenjören, ägnar sig redan i nummer efter nummer åt att ”lyfta fram kvinnor” (eller är det verkligen så att kvinnor står för den mest spännande forskningen och har de mest spännande jobben inom ingenjörskåren?). Jag har skrivit om Ingenjören tidigare här och där finns en kommentar till lönestatistiken.

”Olaus Petriskolan bidrar i allra högsta grad till lösningen på inte bara ett utan två samhällsproblem – risken för en framtida brist på ingenjörer och att ­alldeles för få – cirka var fjärde – ingenjör är kvinna.”

Det är alltså ett samhällsproblem att 25 % av ingenjörerna är kvinnor. Är det då inte ett samhällsproblem att bara 30 % av de studerande på högskola och universitet är män och att pojkar år efter år halkar efter redan i grundskolan? Inget problem att 70 % av alla andra prestigefyllda arbeten snart innehas av kvinnor, men ett stort problem att ingenjörsyrket enbart har 25 % kvinnor. Den radikalfeministiska dubbelmoralen och blindheten slår till igen. Baltscheffsky lyfter fram företaget Sweco som ett föredöme:

”När tidningen Byggindustrin rankar de företag som är bäst på jämställdhet bland samhällsbyggarbolag så toppar konsultbolaget Sweco listan. Elva av de tjugo personerna i ledningsgruppen för Sweco Sverige är kvinnor.

Hur blev det så? Åsa Bergman, vd för Sweco Sverige, konstaterar att drivkraften är att ”skapa långsiktig lönsamhet genom könsmässigt mixad och dynamisk miljö”.

”Den röda tråden är alltid högsta kompetens, oavsett kön”, säger hon.

I dag är en perfekt dag att börja rekrytera efter kompetens och ingenting annat.”

Av ett underlag på 25 % kvinnor är alltså en rekryteringsambition på 50 % ett föredöme? Diskriminering kallas det i vanliga fall. Rekryteringen menas alltså ske med kompetens som ledstjärna? De kvinnliga ingenjörerna är alltså mer än dubbelt så kompetenta än sina manliga kollegor? Dessutom får man dem 10 % billigare?? Kalla mig bakåtsträvare men jag anar en gravad hund här. Om Swecos diskrimineringspolicy har jag tidigare bloggat här.

Ny Tekniks redaktion är enligt den radikalfeministiska normen hyfsat jämställd (speglar dock dåligt den publik av ”Beslutsfattare inom teknik- och IT-området. Ingenjörer, tekniker och IT-specialister” man vänder sig till), men räknar man in twittrarna så tillkommer en skara av sex kvinnor och två män.

Läs också Ulf T:s inlägg på Genusdebatten om hur man tjänar mer.

Please like & share:

Om Susanna Holmén Waris

Susanna Holmén Waris, född 1968 i Salo, Finland, civilingenjör från KTH och frilanskonstnär som arbetar inom järnvägen. Bloggen handlar om allt från konst, politik och vetenskap till mode, humor och personliga erfarenheter. Välkommen!
Det här inlägget postades i feminism, genus, jämställdhet, journalistik, medier, Okategoriserade, politik, teknik, vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 svar på Radikalfeminismen når Ny Teknik

 1. AV skriver:

  Men i yrken som domineras av kvinnor finns inga projekt att öka mansandelen. Inget om hur män skulle kunna förändra sjukvårdsyrket och förbättra sjukvårdens effektivitet, bara för att de är män.

  • Susanna Varis skriver:

   Inget om att män skulle vara dubbelt och trippelt så duktiga sjuksköterskor etc heller så att det skulle motivera en kvotering med kompetens som främsta kriterium. Det är inte jämställdhet som är målet för radikalfeminismen. målet är att kvinnor minst ska vara hälften på alla statusfyllda och makthavande positioner i samhället. Därför är inte heller underrepresentationen av män i högre utbildning något problem.

 2. Peter skriver:

  Ny Teknik är full av feministpropaganda och går numera direkt i soptunnan.

  • Susanna Varis skriver:

   Ja, det är bedrövligt. Det finns snart ingen fredad sfär i tidningsvärlden där man faktiskt kan läsa om ämnesområdet i sig utan att få könskrigspropagandan nedtryckt i strupen.

 3. Jan skriver:

  Uppenbarligen är det bara statusyrken som räknas för feminister. Det verkar inte finnas några krav på att hälften av byggnadsarbetarna skall vara kvinnor. Eller hälften av elektrikerna. Har man insett att om trenden fortsätter så kommer 80-90% av alla lärare, 75% av alla jurister och ekonomer, 70% av alla läkare, 70% av alla präster och 90% av alla veterinärer att vara kvinnor om 10-20 år? Har vi nått jämställdhet då?

 4. Ulf skriver:

  Jans sista inlägg är mitt i prick. Man hör aldrig en feminist propagera för fler kvinnliga sopåkare eller elektriker. Det är bara bolagsstyrelser, chefsredaktörer, vd:ar och så vidare som gäller i den bedrövliga debatt de bedriver. Man kan fråga sig varför, men svaret dinglar nog egentligen rakt framför näsan och stavas m-a-k-t. De de har i kikarn i förlängningen är en statskupp inifrån och sådana härdsmältor som Maria Arnholm är symtomet som visar framtiden redan nu. En person som till och med är så dåligt påläst förutom alla andra faktafel, att hon inte ens vet vad liberalism går ut på. Istället låter hon som vilken feministtomte som helst som hyllar rent Stalinistiska idéströmningar. Svensken är generellt sett som alltid för dåligt insatt, oengagerad, ointresserad eller för hjärntvättad för att ens se vad det är som pågår. Så tack för detta andningshål i en ocean av medlöperi och dumhet som övrig debatt alltför ofta bygger på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.